Discovery Sport Forum banner
41 - 54 of 54 Posts
Cześć depicus

System Stop/Start będzie miał niewielki wpływ na zużycie paliwa i emisję spalin, jeśli będzie używany podczas testów i będzie dozwolony w miejscach, w których w przeciwnym razie silnik pracowałby na biegu jałowym.
Ale zostawmy to. I dziękuję za to, że byłeś na tyle odważny, by przyznać się do swojego małego błędu. Chciałbym, żeby wszyscy na tej stronie robili tak samo.

Pozdrawiam J.J.

Testy muszą być również przeprowadzane w trybie domyślnym, w jakim dostarczany jest samochód, dlatego samochody są dostarczane ze skrzyniami biegów ustawionymi na możliwie najwyższy bieg, z włączonym systemem Stop Start itp.

To ulga, że DS nie uruchamia się za każdym razem w trybie Eco (być może są dostarczane z fabryki w tym trybie - nie pamiętam, ale mógł zostać wyłączony przez dealera).

Sztuczka, którą przegapił LR, polegała na tym, że Stop Start wymaga tylko jednorazowego wyłączenia (dla tych, którzy go nie chcą), co Mercedesowi się udało. Osobiście nie mam nic przeciwko Stop Startowi, ale doceniłbym programowalne opóźnienie przed zatrzymaniem silnika, na przykład 0-5 sekund. Myślę, że nigdy nie ma odpowiedniego momentu, ale najgorszym momentem na zatrzymanie silnika jest stanie w kolejce do skrzyżowania, chwilowe zatrzymanie się w celu sprawdzenia ruchu i natychmiastowe wyjechanie - ale silniki się zatrzymały.

Uważam, że funkcja start-stop zbyt chętnie wyłącza silnik na skrzyżowaniach i rondach w ruchu ulicznym. Również podczas parkowania czasami. Opóźnienie byłoby mile widziane, a także pełne wyłączenie na określone czasy.

Dashnine said:
Testy muszą być również przeprowadzane w trybie domyślnym, w jakim dostarczany jest samochód, dlatego samochody są dostarczane ze skrzyniami biegów ustawionymi na możliwie najwyższy bieg, z włączonym systemem Stop Start itp. To ulga, że DS nie uruchamia się za każdym razem w trybie Eco (być może są one dostarczane z fabryki w tym trybie - nie pamiętam, ale mógł zostać wyłączony przez dealera).

Sztuczka, którą przegapił LR, polegała na tym, że Stop Start wymagał tylko jednokrotnego wyłączenia (dla tych, którzy go nie chcą), co Mercedesowi się udało. Osobiście nie mam nic przeciwko Stop Startowi, ale doceniłbym programowalne opóźnienie przed zatrzymaniem silnika, na przykład 0-5 sekund. Myślę, że nigdy nie ma odpowiedniego momentu, ale najgorszym momentem na zatrzymanie silnika jest stanie w kolejce do skrzyżowania, chwilowe zatrzymanie się w celu sprawdzenia ruchu i natychmiastowe wyjechanie - ale silniki się zatrzymały.
-9 .... to tutaj my, z manualnymi skrzyniami biegów ..... możemy po prostu zostawić naszą stopę naciskającą sprzęgło ........

Pete

Mam pożyczonego SUV-a Jaaag, który wcale nie jest tak ładny jak Discovery Sport (kiedy działa)!

ADI said:
Kiedy AutoStop aktywuje się z pedałem hamulca, światła stopu wyłączają się w moim. Dobra funkcja.
Myślę, że moje tak nie robią - zauważyłbym. Ale sprawdzę to jeszcze raz.

Wiem, że w Mercedesie GLC światła hamowania przygasają, gdy samochód się zatrzymuje.

philn said:
Z pewnością byłbyś tego świadomy tylko wtedy, gdyby ktoś sprawdzał za samochodem.

Wiem, że w Merc GLC światła stopu przygasają, gdy samochód się zatrzymuje.
Łatwe do zrobienia - wystarczy sprawdzić w lusterkach, gdy ktoś jest za tobą, powiedzmy na światłach.

Pełna czerwona poświata świateł stopu zanika, gdy włącza się Auto Stop.

Bardziej zauważalne teraz, gdy nadeszły ciemne noce........

Re: Światła hamowania, myślę, że w Ameryce Północnej obowiązuje prawo, że jeśli używasz hamulców, światła powinny być również włączone, aby inni wiedzieli, że się zatrzymałeś. Przyciemnienie świateł może dać osobie za tobą wrażenie, że przygotowujesz się do odjazdu.

Światła hamowania w moim samochodzie nie przyciemniają się, gdy silnik gaśnie na światłach. Samochód może zmienić bieg, ale światła pozostają jasno włączone :D

Dealer ma samochód od prawie dwóch tygodni, mam nadzieję, że odzyskam go w przyszłym tygodniu. Niestety nie udało im się odtworzyć problemu ze skrzynią biegów.

Różne rury są wymieniane, aby naprawić wyciek wody.

Dość dziwne, że przyciski zwalniające oparcia siedzeń drugiego rzędu z trzeciego rzędu nie działają tak samo. Sugerują, że trzeba nacisnąć jeden z nich na maksymalnie cztery sekundy, aby go zwolnić, podczas gdy drugi działa natychmiast. Dealer sugeruje, że sprawdzili inne DS i wszystkie są takie same. Co robią twoje przełączniki DS?

Kontrolka poduszki powietrznej pasażera (nad głową), dokładnie taka sama jak w innych DS, świeci się do 1,5 km po uruchomieniu. Czy twój też tak robi? Czy system jest aktywny, gdy jest włączony (zwłaszcza, że władze sugerują, że większość wypadków ma miejsce w odległości 1,5 km od adresu zamieszkania)?

Co za totalna bzdura - oba moje przyciski aktywują się natychmiast.

cooknwings said:
Dealer ma samochód od prawie dwóch tygodni, mam nadzieję, że dostanę go z powrotem w przyszłym tygodniu. Niestety nie udało im się odtworzyć problemu ze skrzynią biegów.

Różne rury są wymieniane, aby naprawić wyciek wody.

Dość dziwne, że przyciski zwalniające oparcia siedzeń drugiego rzędu z trzeciego rzędu nie działają tak samo. Sugerują, że trzeba nacisnąć jeden z nich na maksymalnie cztery sekundy, aby go zwolnić, podczas gdy drugi działa natychmiast. Dealer sugeruje, że sprawdzili inne DS i wszystkie są takie same. Co robią twoje przełączniki DS?

Kontrolka poduszki powietrznej pasażera (nad głową), dokładnie taka sama w innych DS, świeci się do 1,5 km po uruchomieniu. Czy u ciebie też tak jest? Czy system jest aktywny, gdy jest włączony (zwłaszcza, że władze sugerują, że większość wypadków ma miejsce w odległości 1,5 km od adresu domowego)?
Zazwyczaj aktywuję (pociągam) oba przyciski jednocześnie, oba zwalniając siedzenia jednocześnie.

Kontrolka poduszki powietrznej świeci się tak jak u ciebie, to ostrzeżenie, że jest aktywna, a nie że jeszcze nie jest aktywna.

ADI said:
Kiedy AutoStop aktywuje się z pedałem hamulca, światła stopu w moim samochodzie gasną. Dobra funkcja.
Zrobiłem trochę badań (być może ku irytacji innych kierowców). Kiedy system stop-start działa w moim samochodzie, światła stopu pozostają włączone. Jeśli zaciągniesz hamulec ręczny i zwolnisz hamulec, silnik uruchomi się ponownie. ALE jeśli włączysz bieg P, światła zgasną, a silnik pozostanie wyłączony. Kiedy wrócisz do D (co wymaga wciśnięcia hamulca), silnik uruchomi się ponownie po zwolnieniu hamulca. Jak pisałem wcześniej, wydaje się to dość niezdarną adaptacją systemu, który dobrze działa w wersji manualnej.

ADI said:
Kiedy AutoStop aktywuje się z pedałem hamulca, światła stopu wyłączają się u mnie. Dobra funkcja.
Jesteś pewien - tylko z nogą na hamulcu? U mnie nie, ponieważ testowałem je w tygodniu. Czy włączają się ponownie, gdy silnik się uruchamia, ponieważ musi dostarczyć więcej energii elektrycznej (z nogą wciąż na hamulcu)?

41 - 54 of 54 Posts