Discovery Sport Forum banner

Problem ze skrzynią biegów Auto Stop/Start

26K views 53 replies 20 participants last post by  Dashnine  
#1 ·
Po zatrzymaniu się i prawidłowym działaniu systemu auto stop-start, po wciśnięciu pedału przyspieszenia w celu ruszenia do przodu, na wyświetlaczu pojawiła się naprzemiennie D/P, a także pokrętło selektora automatycznej skrzyni biegów obniżyło się i wyświetlało P, silnik pracował, ale nie można było ruszyć do przodu, trzeba było ręcznie wcisnąć przycisk start, aby wyłączyć silnik, a następnie ponownie, aby go uruchomić ponownie, resetując w ten sposób system, a pokrętło selektora podniosło się, aby umożliwić ustawienie D. Czy ktoś jeszcze miał ten problem, ponieważ dealer twierdzi, że nie widzi żadnych zgłoszonych kodów błędów ani wcześniejszych wzmianek o tym problemie w Land Roverze.

#2 ·
Prawdopodobnie tylko jednorazowa sytuacja, w której system się pomylił... Mój robił dziwne rzeczy, gdy silnik zgasł po automatycznym zatrzymaniu i uruchomieniu... Zawsze to teraz wyłączam.

#3 ·
Cieszę się, że znalazłem ten post, myślałem, że jestem jedynym, który cierpi z powodu tego problemu.
Mam Disco Sport z 2016 roku i doświadczam prawie dokładnie tego samego problemu co Ty, z wyjątkiem tego, że po wciśnięciu pedału przyspieszenia dźwignia zmiany biegów chowa się do samochodu, a silnik całkowicie gaśnie. Dzieje się tak od czasu, gdy kupiłem go w czerwcu tego roku! Land Rover miał mój samochód już 4 razy i wciąż nie może znaleźć usterki, nie są znajdowane żadne kody błędów.
Czy ktoś zna rozwiązanie lub wskazówkę, na którą warto zwrócić uwagę, ponieważ w tej chwili wszystkie strony są w kropce!

#4 ·
Mój tak zrobił, jeśli przesunąłem selektor na N podczas postoju i zanim włączył się start/stop (tak naprawdę nie ma potrzeby tego robić, po prostu nawyk z prowadzenia automatów przez lata). Kiedy obróciłem go z powrotem na D, samochód nie uruchomił się ponownie, zgasły światła na desce rozdzielczej, a selektor opadł i przeszedł w P. Uruchomiony ponownie ręcznie za pomocą przycisku, ale byłem tym cholernie zdezorientowany.

#6 ·
Mój samochód po raz pierwszy dał o sobie znać dzisiaj.

Po uruchomieniu silnika i wybraniu trybu jazdy, nie chciał się poruszyć. Silnik reagował na pedał przyspieszenia, ale samochód nie ruszał z miejsca. Dźwignia zmiany biegów tylko migotała, nigdy wcześniej tego nie widziałem. Przełączenie dźwigni na tryb sportowy, parkowanie, neutralny, a następnie z powrotem na jazdę nie przyniosło żadnego efektu.

Wyłączenie silnika i ponowne uruchomienie rozwiązało problem. Mam nadzieję, że to jednorazowa sytuacja.

#7 ·
ASESOS123 said:
Cieszę się, że znalazłem ten post, myślałem, że tylko ja mam ten problem. Mam Disco Sport z 2016 roku i doświadczam prawie dokładnie tego samego problemu co Ty, z tym że kiedy naciskam pedał przyspieszenia, selektor biegów chowa się do samochodu, a silnik całkowicie się wyłącza. Dzieje się tak od czasu, gdy kupiłem go w czerwcu tego roku! Land Rover miał mój samochód już 4 razy i wciąż nie może znaleźć usterki, nie są znajdowane żadne kody błędów. Czy ktoś zna rozwiązanie lub wskazówkę, na którą warto zwrócić uwagę, ponieważ w tej chwili wszystkie strony są w kropce!
Przydarzyło mi się to dwa razy. Pierwszy raz było to na wzniesieniu i samochód zaczął się cofać, zanim zobaczyłem, jak wszystko miga, skarżyłem się i nie było kodów błędów. Następnym razem przesunąłem selektor do wszystkich pozycji i kiedy trafił na parkowanie, selektor się schował, silnik się wyłączył, a hamulec postojowy został automatycznie uruchomiony. Siedziałem tam w dużym ruchu, zastanawiając się, co robić, ponieważ wyjście było niebezpieczne. Nagle, po około 30 sekundach, samochód uruchomił się bez żadnego mojego udziału, a selektor podniósł się i mogłem odjechać. Nie wygenerowano kodu błędu.

Dealer przeprowadził kilka kontroli i po 2 dniach powiedział, że powtórzyli problem, mówiąc, że to dlatego, że zdjąłem pas bezpieczeństwa, tak, jasne! :roll: ale odmówił oferty przejażdżki, ponieważ mechanik poszedł do domu.

Ale mimo że nic nie było nie tak, samochód teraz zmienia biegi tak płynnie, że nie można tego wykryć, chyba że spojrzysz na obrotomierz, a właściwości jezdne są teraz o 200% lepsze. Myślę, że podczas sprawdzania samochodu połączenie elektryczne mogło być poluzowane i zostało prawidłowo podłączone. Więc jeźdź z założonymi palcami.

#8 ·
Miło słyszeć, że twoje problemy ustały, może to były tylko luźne kable? Odebrałem wczoraj samochód po tym, jak w warsztacie nie znaleziono żadnej usterki, trzymam kciuki.
Podczas moich problemów jeździłem szeroką gamą samochodów zastępczych, od zupełnie nowego Range Rovera po Jaguara XE i z pewnością mogę powiedzieć, że od wczoraj, kiedy odzyskałem swojego Disco Sporta, czuję się jak najlepszy z całej grupy!

#9 ·
Canuk said:
Dealer wykonał kilka kontroli i po 2 dniach powiedział, że odtworzyli problem, mówiąc, że to dlatego, że zdjąłem pas bezpieczeństwa, tak, jasne! :roll: ale odmówił oferty przejażdżki, ponieważ mechanik poszedł do domu.
Z pewnością istnieje pewien związek ze złączem pasa bezpieczeństwa, ponieważ jeśli zaparkuję w domu w pozycji 'P' i uruchomi się start/stop, a następnie odepnę pas bezpieczeństwa, samochód się wyłącza.

#10 ·
Przytrafiło mi się to dwa razy, oba w sytuacjach dużego natężenia ruchu.

W moim przypadku tracę napęd do przodu, mimo że selektor napędu jest w pozycji D. Selektor jest sztywny i nie można go obrócić. Aby to naprawić, muszę nacisnąć Stop, co automatycznie przełącza go w pozycję Park, a następnie uruchomić ponownie.

Niestety, niechętnie rezygnuję i odrzuciłem DS ze względu na problem z grzechotaniem słupka B. Wielka szkoda, uwielbiam ten samochód, ale nie mogę tolerować problemów z jakością wykonania i sporadycznych usterek.

#12 ·
Nie jestem pewien, czy chcę to mówić, w obawie, że usłyszę, że wpadłem z deszczu pod rynnę :eek: :lol: Wiem, że mogłem wymusić tę kwestię i zażądać zwrotu pieniędzy, ale z pomocnym dealerem, bardzo pomocną panią z obsługi klienta JLR i chęcią kupna pojazdu wyprodukowanego w Wielkiej Brytanii, zdecydowałem się na Jaguara F-pace :eek: Trzymam kciuki za dobry egzemplarz :mrgreen:

#14 ·
1964landyman said:
Przytrafiło mi się to dwa razy, oba w sytuacjach dużego natężenia ruchu.

W moim przypadku tracę napęd do przodu, mimo że selektor napędu jest w pozycji D. Selektor jest sztywny i nie można go obrócić. Aby to naprawić, muszę nacisnąć Stop, co automatycznie ustawia go w pozycji Park, a następnie uruchomić ponownie.

Niestety, niechętnie rezygnuję i odrzuciłem DS z powodu problemu z grzechotaniem słupka B. Wielka szkoda, uwielbiam ten samochód, ale nie mogę znieść problemów z jakością wykonania i sporadycznych usterek.
W moim przypadku mogłem przejść do wszystkich pozycji, ale po ponownym uruchomieniu samochodu i wyskoczeniu selektora nie mogłem go przesunąć przez długie 10 sekund.

Samochód nie grzechocze i wydaje się solidny. Drzwi zamykają się lepiej niż w jakimkolwiek samochodzie, który posiadałem, z satysfakcjonującym trzaskiem! Ogólna jakość wykonania nadwozia i części mechanicznych wydaje się lepsza, podobnie jak jakość jazdy, zwłaszcza w przypadku 4x4

#15 ·
Wczoraj w nocy wystraszyłem się na śmierć, kiedy samochód wszedł w jakiś tryb neutralny, gdy skręcałem w prawo na ruchliwym skrzyżowaniu. Myślę, że włączył się auto-stop, a kiedy mocno wcisnąłem pedał gazu, samochód uruchomił się i wkręcił na obroty, nie wrzucając biegu. Nacisnąłem dwa razy przycisk stop i w końcu uruchomił się ponownie i mogłem wrzucić tryb S. Spowodowało to korek za mną i wyglądało na to, że zgasłem samochód, więc było to dość żenujące. To pierwszy raz, kiedy się to zdarzyło. Miałem włączoną muzykę i nie zorientowałem się, że silnik się zatrzymał. Od teraz będę wyłączał auto-stop za każdym razem, gdy będę w samochodzie, chyba że będę w długim korku.

#16 ·
#17 ·
Dzięki Barnsh, nie byłem świadomy tego tła. Myślę, że mój neutralny problem był spowodowany próbą bardzo szybkiego przyspieszenia z auto-stopu, czego normalnie bym nie robił, ale wskazuje to na powolną reakcję skrzyni biegów.

#18 ·
Nie miałem jeszcze tego problemu, ale zauważyłem, że reakcja na szybkie przyspieszanie ze startu jest wolniejsza niż bym chciał. Czekając dzisiaj na skręt w prawo, nadjeżdżający kierowca mrugnął światłami, wcisnąłem pedał gazu, żeby szybko skręcić i jest ta zapierająca dech w piersiach ułamek sekundy, kiedy samochód rusza, skrzynia biegów myśli, a POTEM się poruszasz. Spróbuję pamiętać, żeby wyłączać to urządzenie podczas normalnej jazdy. Denerwujące jest również to, że start-stop działa tylko z pedałem hamulca. Zaciągnij hamulec ręczny, zdejmij nogę z pedału (żeby nie oślepiać kierowcy z tyłu), a silnik uruchamia się ponownie. Wydaje mi się, że to kompromis dla automatu - wczoraj jeździłem pożyczonym samochodem z manualną skrzynią biegów i system jest o wiele bardziej rozsądny - silnik zatrzymuje się po zdjęciu nogi ze sprzęgła, uruchamia się ponownie po wrzuceniu biegu.

#19 ·
Past master said:
Wydaje mi się, że to kompromis dla auta - wczoraj jeździłem pożyczonym autem z manualną skrzynią biegów i system jest o wiele bardziej rozsądny - silnik zatrzymuje się po zdjęciu nogi ze sprzęgła, uruchamia się ponownie po wrzuceniu biegu.
Muszę się zgodzić z Past Masterem .... nigdy nie mieliśmy problemu z naszą manualną skrzynią biegów. AutoStop/Start jest zawsze włączony ....

Czasami nie działa ..... ale to zależy od temperatury i tego, jakie funkcje są uruchomione .....

Pete

#20 ·
Kiedy AutoStop aktywuje się pedałem hamulca, światła hamowania w moim samochodzie się wyłączają. Dobra funkcja.

#21 ·
Nie jestem pewien, czy światło stopu gaśnie w sytuacji Stop/Start, jak powyżej, ale prawdopodobnie nie będę tego sprawdzał, ponieważ nigdy nie używam s/s/.

NA PEWNO! (moim zdaniem) Wielokrotne uruchamianie silnika bez ciśnienia oleju nie jest dobrą rzeczą, a tym bardziej, gdy olej ma 21000 mil! Potrzebuje również sekundy, aby się rozkręcić i rozpocząć ciśnienie turbiny, zanim da moc, więc oczekiwanie natychmiastowego przyspieszenia jest trochę nierealne i tak naprawdę nie jest winą skrzyni biegów.
Stop start został "wynaleziony", aby uzyskać lepsze wyniki w warunkach laboratoryjnych, które są wykorzystywane do podawania "danych porównawczych" i są dalekie od dokładnych,
jak wykazały ostatnie rewelacje V.W. Jakiekolwiek rozważania dotyczące długoterminowego wpływu na turbosprężarki i silnik itp. nie były istotne, więc jako osoba, która ostatecznie zapłaciłaby za zużyte elementy (chyba że L.R. i wszyscy inni udzielą dożywotniej gwarancji), nadal będę pozwalał mojemu silnikowi pracować na biegu jałowym z ciśnieniem oleju w gotowości.

#23 ·
Na pierwszy rzut oka (na to zasługuje) zobaczyłem, że "bieg jałowy" jest uwzględniony w testach!

Ponieważ prawdopodobnie "w przepisach" nie ma nic, co uniemożliwiałoby użycie Stop/Start na etapie biegu jałowego, pod warunkiem, że zostało to zainicjowane automatycznie, to było podstawą, na której zostało to "wynalezione" i dlatego było używane w cyklu testowym na "etapie biegu jałowego". VW i inni uciekali się do wielu sztuczek, czy mamy zakładać, że wszyscy inni są nieskazitelni. ok, jeden producent zrobił to jako pierwszy i teraz wszyscy to robią!

Czy naprawdę wierzysz, że wszyscy producenci ponieśli koszty i komplikacje, aby dodać to do swoich samochodów, jeśli w żaden sposób nie wolno było poprawić ekonomii i emisji spalin w teście? i że wyłączają to podczas testów? ale dopasuj to po prostu do czasów po teście. Również dlaczego nie jest to opcja usuwania i inicjuje się za każdym razem, gdy uruchamiamy samochód. Prawdopodobnie, gdybyśmy mogli to usunąć, to by nie było dozwolone.
Pamiętaj:
Wymaga to lepszego akumulatora, trwalszego rozrusznika (miejmy nadzieję) i wszystkich elektrycznych komplikacji, aby monitorować również temperaturę, położenie biegu, hamulec/sprzęgło, klimatyzację itp., co częściowo jest już w systemie, ale wszystko bez zysku, tylko z troski o planetę.

#24 ·
Proszę wybaczyć mój tradycyjny termin. Musi to być mój wiek (i doświadczenie). Przez "tickover" oczywiście rozumiem "bieg jałowy"

#26 ·
Jestem w pełni świadomy tego, co oznacza praca na biegu jałowym/idling, a także w pełni rozumiem Stop/Start.

Jak już wspomniałem, czy NAPRAWDĘ wierzysz, że po zamontowaniu tego za ogromne pieniądze producenci wyłączyliby to, gdy ich pojazdy przechodzą te testy? I jeśli zostaliby do tego zobowiązani, jestem pewien, że byliby bardzo aktywni w swoich argumentach. Jaki jest sens montowania stop/start, jeśli nie widać, że poprawia to wyniki zużycia paliwa i emisji, choćby tylko w warunkach laboratoryjnych?

Żadne z tych kwestii nie ma wpływu na mój główny punkt, że niezależnie od tego, czy jest to używane w testach, czy nie, ma to niewielką, jeśli w ogóle jakąś, przewagę w czasie rzeczywistym jazdy, prawdopodobnie przyczynia się do braku "natychmiastowej wydajności" i poddaje wiele elementów samochodu nadmiernemu zużyciu, za które z czasem zapłaci właściciel.