Discovery Sport Forum banner
121 - 140 of 158 Posts
cpetzny said:
Witaj,

Ja też dostaję ten straszny komunikat. Miałem LR Assist i powiedzieli, że akumulator i alternator są w porządku, to przez to, że za mało jeżdżę. Jednak nawet po kilku dłuższych jazdach (ponad godzinę, mniej niż trzy) komunikat nadal się pojawiał. Czasami natychmiast po zatrzymaniu silnika, innym razem po dniu lub dwóch. Zainwestowałem w ładowarkę CTEK MSX5.0 i pozwoliłem jej przejść cykl, aż pokazała, że akumulator jest w pełni naładowany. 12 godzin później komunikat o niskim poziomie naładowania akumulatora powrócił.

Jakieś wskazówki, co jeszcze mogę sprawdzić? A może czas to zarezerwować?

Pozdrawiam,
Chris.
Czy masz kamerę samochodową lub inne urządzenie innej firmy podłączone na stałe, które mogłoby rozładowywać akumulator?

sandbox said:
Czy masz kamerę samochodową lub inne urządzenie zewnętrzne podłączone na stałe, które mogłoby rozładowywać akumulator?
Nic takiego. Jest iPod podłączony do portu USB, ale wyłącza się on krótko po wyłączeniu zapłonu.

Moja sugestia to kilka dłuższych przejażdżek. Przytrafiło mi się to przez 2 miesiące, nawet po ładowaniu ładowarką CTEK. Dopiero po bardzo długiej podróży (z Londynu do Ipswich) powróciła moja funkcja start-stop i zniknął komunikat o niskim stanie naładowania akumulatora. Sugerowałbym również jazdę autostradą.

Kiedy używasz ładowarki, poprowadź kabel przez maskę i umieść ładowarkę na wycieraczkach. Zamknij maskę i podwójnie zamknij samochód. Zapewnia to przejście całej elektroniki w stan uśpienia.

nmjeria said:
Moja sugestia to kilka dłuższych przejażdżek. Przytrafiło mi się to przez większą część 2 miesięcy, nawet po ładowaniu ładowarką CTEK. Dopiero po bardzo długiej podróży (Londyn do Ipswich) wróciła moja funkcja start-stop i zniknął komunikat o niskim stanie baterii. Sugerowałbym również jazdę autostradą.
Dobry plan. Mam ładowarkę "na stałe" podłączoną z przewodem komfortowym podłączonym do dodatniego zacisku akumulatora i uziemienia podwozia, ale być może BMS i tak musi się ponownie skalibrować. Co dziwne, komunikat pojawił się po krótkiej (2,6 mili) jeździe wczoraj, a jednak kiedy wsiadłem do samochodu dzisiaj, nie było żadnego ostrzeżenia...

sandbox said:
Kiedy używasz ładowarki, poprowadź kabel przez maskę i połóż ładowarkę na wycieraczkach. Zamknij maskę i podwójnie zamknij samochód. Zapewnia to przejście całej elektroniki w stan uśpienia.
Tak, robię to. Ponownie podłączyłem go dzisiaj do ładowarki. Może kilka cykli pomoże. Jak wspomniano powyżej, dzisiaj rano nie było żadnego komunikatu ostrzegawczego.

Mam leasing na Disco, na szczęście z serwisem i właśnie rozpocząłem ostatni rok trzyletniej umowy. Samochód trafił 4 tygodnie temu na pierwszy przegląd (zrobiony przy przebiegu około 16 tys. mil), a kilka dni później miałem ostrzeżenie 'Niski poziom płynu chłodniczego'. Pomyślałem, że to nic takiego i uzupełniłem go, chociaż byłem zaskoczony, że nie zostało to sprawdzone podczas serwisu. Teraz, kilka tygodni później, zauważyłem, że nie działa Stop/Start, otwieracz tylnej klapy czasami zawodzi, a następnie miałem ostrzeżenie o niskim stanie naładowania akumulatora. Uruchomiłem samochód i zadziałał i jak dotąd, 2 dni później, nie wróciło, chociaż nadal nie ma Stop/Start. Oczywiście, ponieważ mam wliczony serwis, prawdopodobnie skontaktuję się z dealerem, ale czy powinienem się martwić, że zostanę obciążony czymś, co nie jest wliczone, na przykład potrzebą wymiany akumulatora?

Miałem ten problem przez około 4 miesiące i pomimo pozostawiania go na ładowaniu przez wiele dni z rzędu (i jeżdżenia nim), funkcja start/stop nigdy nie wróciła. W końcu ugryzłem się w język i zleciłem wymianę akumulatora przez niezależnego mechanika LR, który zresetował również BMS. Od tego czasu nie ma problemów, a funkcja start/stop działa cały czas (chociaż przeważnie ją wyłączam, gdy tylko pokaże mi, że nadal działa).

Mamy ten problem od miesięcy i nawet podczas ostatniego serwisu powiedziałem im o tym, a także o niskim ciśnieniu w oponach, a dealer nic nie zrobił, więc moje doświadczenie z serwisem Land Rovera jest takie, że jest do bani. W każdym razie, ostatnio zapaliła się kontrolka EML, więc podłączyłem mój czytnik kodów Sealey i chociaż nie było żadnych zapisanych kodów błędów, stałych ani oczekujących, i tak wyczyściłem wszystkie kody. Jak dotąd w ciągu ostatnich 2 tygodni brak niskiego stanu naładowania akumulatora, tylna klapa się otwiera, a start-stop zaczął działać, nie wiem dlaczego, ale w przyszłości nie zamierzam jeździć do dealera.

Przepraszam, że odgrzebuję stary wątek, ale szukam informacji o ładowarkach podtrzymujących.
Nigdy nie miałem problemu z moim 15 Disco Sport, ale z rozszerzeniem ULEZ, oznacza to, że jazda do Londynu jest nieekonomiczna, więc tak naprawdę nie jeździ nim w tygodniu, tylko w weekendy. Nic dziwnego, że teraz dostaję ostrzeżenie o niskim stanie naładowania akumulatora.
Wygląda na to, że większość ludzi poleca CTEK MsS 5.0, co jest świetne.
https://amzn.to/31El74x <--- czy to prawda?
https://amzn.to/2Ys0lE2 <---- ten również ładuje, co może być przydatne dla naszych innych samochodów, ale przypuszczalnie nadal mogę go używać jako ładowarki podtrzymującej?
Mam żenujący brak wiedzy technicznej, ale wydawało mi się, że gdzieś czytałem, że można to podłączyć do elektryki haka holowniczego, czy to prawda, czy powinienem po prostu podłączyć to bezpośrednio do akumulatora. Nie do końca rozumiałem, jak przypiąć coś do nadwozia.
Dzięki z góry.

Home Page da Ci więcej informacji, może za dużo. Obie ładowarki mogą być używane z każdym pojazdem, 7 ma wyższą cenę i dostarcza więcej amperów, idealne do większych akumulatorów. Mam CTEK 5 i działa bardzo dobrze, zwykle używam go raz w miesiącu zimą lub co drugi miesiąc latem, jeśli wykonuję tylko krótkie przejazdy. Wydaje się, że ładowanie kończy się po 4 godzinach, ale nigdy tak naprawdę tego nie mierzyłem. Mam swój podłączony bezpośrednio do akumulatora bez problemów, a mój akumulator ma 6 lat i wygląda na to, że wytrzyma jeszcze kilka lat. Samochód wszedł do serwisu w grudniu 2015 roku i nie jestem pewien, jak długo akumulator był w samochodzie od daty produkcji, wysyłki do Ameryki Północnej, wysyłki na zachodnie wybrzeże Kanady i stania na parkingu dealera. Mamy gorętsze lata (obciążenie klimatyzacji), zimniejsze zimy (obciążenia grzewcze) i o wiele więcej deszczu niż gdziekolwiek w Wielkiej Brytanii (wycieraczki i światła cały czas włączone) hmm, pada deszcz, gdy publikuję LOL

Dzięki.
W Ctek7, którego odebrałem dzisiaj, skąd mam wiedzieć, czy muszę go ładować normalnie, czy jako AGM? Czy ktoś może mi powiedzieć, czy Disco Sport ma standardowe czy AGM akumulatory? Dzięki.

Akumulator AGM

• Like
Reactions: Aido62
Przepraszam również, że odświeżam ten wątek, ale moja żona właśnie kupiła używanego Disco Sporta z 2015 roku i mamy te same problemy. Chociaż uwielbiamy to, że Start/Stop nie działa, ostrzeżenie o baterii i problemy z tylną klapą są irytujące. Niekoniecznie mam problem z zabraniem go do lokalnego dealera i prawdopodobnie powinienem to zrobić i tak, aby zlecić przegląd pojazdu, ale nie chcę tracić czasu ani pieniędzy. Czy ten problem został odpowiednio rozwiązany przez LR? LUB czy ładowanie podtrzymujące i/lub wymiana akumulatora to jedyna opcja? Czytając wstecz, to też nie jest gwarantowane rozwiązanie. Wszelkie inne sugestie byłyby bardzo mile widziane!

Próbowałem trzy razy rozwiązać ten problem z Land Roverem bezskutecznie, po prostu naładowali akumulator tylko po to, by usterka powróciła. Po niedawnej podróży z Devon do Butt of Lewis i z powrotem i wciąż mając usterkę, postanowiłem spróbować czegoś innego, zauważając, jak niskie są normalne obroty silnika.
Jazda w trybie sportowym szybko rozwiązuje problem ze względu na wyższe obroty, podobnie jak jazda na niższym niż normalny biegu w Command Shift. Wygląda na to, że LR zamontował większe koło pasowe do alternatorów, niż powinien, aby zmniejszyć zużycie paliwa - prawdopodobnie zbyt drogie, aby je wycofać!

Próbowałem trzy razy rozwiązać ten problem z Land Roverem bezskutecznie, po prostu naładowali akumulator, tylko po to, by usterka powróciła. Po niedawnej podróży z Devon do Butt of Lewis i z powrotem i nadal miałem usterkę, postanowiłem spróbować czegoś innego, zauważając, jak niskie są normalne obroty silnika.
Jazda w trybie sportowym szybko rozwiązuje problem ze względu na wyższe obroty, podobnie jak jazda na niższym niż normalny biegu w Command Shift. Wygląda na to, że LR zamontował większe koło pasowe do alternatorów, niż powinien, aby zmniejszyć zużycie paliwa - prawdopodobnie zbyt drogie, aby je wycofać!
Ciekawe. To ma sens. Zazwyczaj dość często używam trybu sportowego ze względu na to, gdzie mieszkam, na wzgórzach. Myśląc o tym, widzę ostrzeżenie rzadziej, gdy to robię. Będę to uważnie obserwował.

Otrzymałem ostrzeżenie i umówiłem się na wizytę u dealera. Byli w stanie przeprowadzić testy, aby zidentyfikować, że jeden z modułów nie wyłączał się i powodował rozładowanie akumulatora, gdy pojazd był zaparkowany. Zresetowali i zaktualizowali oprogramowanie modułu i wszystko jest teraz w porządku. Kiedy po raz pierwszy odebrałem pojazd, funkcja start/stop nie działała i pomyślałem, że być może problem nie został rozwiązany. Po tygodniu funkcja start/stop zaczęła działać na światłach, więc być może potrzebowała po prostu trochę czasu na naładowanie akumulatora podczas jazdy.

• Like
Reactions: Aido62
Ok, więc mój 15 2.0 Ingenium zaczął to pokazywać w tym tygodniu po wyłączeniu, dzisiaj nie otworzył się bagażnik. Ma 58 tys. km przebiegu, a ostatnie przeglądy były wykonywane poza siecią JLR. Szukałem tutaj, ale niewiele się dowiedziałem. Rozumiem, że może to być problem z aktualizacją oprogramowania, ale czy dobrze myślę, że to tylko sprawa głównego dealera? Czy można dostać aktualizację oprogramowania bez serwisu? Potrafię sam fizycznie wymienić akumulator, ale nie wiem, czy system się zresetuje. Patrzę na wiele różnych cen akumulatorów w Internecie, jaka jest sytuacja ze start-stop? Czy mam taki? Mój s/s nie działa od lat, ale to mi nie przeszkadza. Jestem również świadomy, że moje krótkie podróże nie są idealne. Zdaję sobie sprawę, że to już było, ale proszę o radę, która mam nadzieję, nie obejmuje dealerów? TIA

W moim poprzednim MY15 sam wymieniłem akumulator i nie było problemów. Stwierdziłem, że potrzebowaliśmy dwóch osób, aby podnieść akumulator, bardzo ciężki. Zakupiłem zamiennik w Halfords, ponieważ był w ofercie. Czy kiedykolwiek ładowałeś akumulator za pomocą kondycjonera C-tex?

W moim poprzednim MY15 sam wymieniłem akumulator i nie było problemów. Uważałem, że potrzebowaliśmy dwojga z nas, aby podnieść akumulator, bardzo ciężki. Zakupiony zamiennik z Halfords, ponieważ był w ofercie. Czy kiedykolwiek ładowałeś akumulator za pomocą kondycjonera C-tex?
Cześć County,
nie, nie mam kondycjonera, czy najpierw przetestowałeś akumulator?

121 - 140 of 158 Posts