Discovery Sport Forum banner
101 - 120 of 158 Posts
Barnsh said:
Musisz zresetować wszystkie okna po wymianie baterii

Otwórz każde okno
Zamknij okno całkowicie.
Zwolnij przełącznik. Następnie podnieś przełącznik do pozycji zamknięcia i przytrzymaj przez 2 sekundy
Powtórz procedurę dla każdego okna.
Dzięki @Barnsh miałem to po wymianie. Teraz posortowane, dzięki &#x1f44d-1f3fb;

Właśnie miałem dokładnie ten sam alarm niskiego napięcia akumulatora - przejechałem 15 mil i zostawiłem silnik włączony na kolejne 10 minut - łącznie 40 minut i wciąż ten sam komunikat.
Obecnie czekam na pomoc Land Rovera - ETA 1400 - 1600.

landrovernut said:
Miałem dokładnie ten sam alarm niskiego napięcia akumulatora - przejechałem 15 mil i zostawiłem silnik włączony na kolejne 10 minut - łącznie 40 minut i wciąż ten sam komunikat.
Czekam teraz na pomoc Land Rovera - ETA 1400 - 1600. :
Dlaczego po prostu nie podłączyć go do ładowarki?
Nie ma powodu, by zakładać, że masz usterkę - tylko niski poziom naładowania akumulatora. Podłącz go do ładowania i zostaw na 12 godzin lub dłużej. Jestem pewien, że wtedy będzie dobrze.
Ostrzeżenie jest trochę czułe, podejrzewam, ale lepiej niż pozostawienie cię na lodzie.

Cześć wszystkim,

Kupiłem właśnie F21 i myślę o samodzielnej wymianie baterii. Czy jest jakiś przewodnik, który mówi/pokazuje, które śruby należy usunąć, aby wymienić baterię i w jakiej kolejności należy odłączyć i ponownie podłączyć okablowanie? Plik battery.pdf jest dla mnie bardzo niejasny, ponieważ nie mogę zidentyfikować kabli.

Miałem to "niski poziom naładowania akumulatora - proszę uruchomić silnik" już od kilku lat. Lockdown nie pomaga, ponieważ nie robię kilometrów potrzebnych do utrzymania naładowania akumulatora. Wystarczy podłączyć akumulator do ładowania na kilka godzin tygodniowo lub kupić kondycjoner akumulatora i wszystko będzie dobrze. Czujnik wydaje się być trochę nerwowy i wysyła alarm, nawet jeśli napięcie przekracza 12 woltów.

Eighty3 said:
Witajcie wszyscy,

Kupiłem właśnie F21 i myślę o samodzielnej wymianie akumulatora. Czy jest jakiś przewodnik, który mówi/pokazuje, które śruby należy usunąć, aby wymienić akumulator i w jakiej kolejności należy odłączyć i ponownie podłączyć okablowanie? Plik battery.pdf jest dla mnie bardzo niejasny, ponieważ nie mogę zidentyfikować kabli.
Polecam udać się do dowolnego sprzedawcy akumulatorów i za niewielką dodatkową gotówkę zlecić im to. Wydajesz się niechętny do zrobienia tego, więc zaoszczędź swój czas i mięśnie pleców. Większość klubów samochodowych również przyjedzie do Twojego domu i dokona wymiany za Ciebie.

Nie jestem pewien, jak działa recykling w Twojej okolicy, ale w mojej okolicy, jeśli sklep instaluje akumulator, zajmuje się również recyklingiem starego akumulatora.

Hmm, przypomina mi się, że powinienem dzisiaj założyć Old CTEK na mój akumulator.

Instrukcja obsługi MY20 mhev mówi, że akumulator musi zostać wyjęty z pojazdu przed ładowaniem - i musi to być zrobione w warsztacie dealera. Przecież nie muszę iść do dealera i płacić mu za ponowne naładowanie akumulatora? Z powodu obecnego lockdownu nie robię mojego zwykłego przebiegu i zbliża się 3-minutowe ostrzeżenie! Czy ktoś próbował naładować akumulator in situ?

Tak. Zawsze ładuj na miejscu. Osoby w serwisie prawdopodobnie powiedzą ci, że to niebezpieczne, ale po dwóch latach ładowania na miejscu bateria i elektronika wciąż działają dobrze - pomijając alarm baterii od czasu do czasu.

Przez ponad 50 lat jazdy nigdy nie wyjmowałem akumulatora przed ładowaniem. Moje przewody CTEK są podłączone bezpośrednio do zacisków akumulatora, pomimo wszystkich zaleceń na forum.

Canuk said:
Przez ponad 50 lat jazdy nigdy nie wyjmowałem akumulatora przed ładowaniem. Moje przewody CTEK są podłączone bezpośrednio do zacisków akumulatora, pomimo wszystkich zaleceń na forum.
Podłączyłem Ctek do Jaga w zeszłym tygodniu i po prostu nie miałem powodu, żeby go używać, więc po prostu tam stał, podłączony, przez tydzień. Przełączyłem go na DS dziś rano. Z szybkozłączami Ctek to 30-sekundowa robota, więc chociaż DS przejechał prawdopodobnie 5 mil w ciągu ostatnich dwóch tygodni, to było 3-4 oddzielne podróże stop-start. Z powodu blokady żaden samochód nie jest w tej chwili zbyt często używany, więc po prostu przełączałem się w tę i z powrotem.

Zalecenia dotyczące niepodłączania do zacisków akumulatora są w zasadzie nieistotne w dzisiejszych czasach, zwłaszcza jeśli używasz konfiguracji Ctek. Wynika to z założenia, że palny gaz może gromadzić się wokół akumulatora, a iskra, wywołana podczas podłączania do zacisków akumulatora, może go zapalić.
Cóż, po pierwsze, szanse na gromadzenie się gazu w tak otwartej przestrzeni są dość małe, a tam, gdzie jest to możliwe, większość nowoczesnych samochodów/akumulatorów ma rury gazowe wentylacyjne w innym miejscu, więc nie ma gazu. Następnie jest fakt, że jeśli używasz szybkiego złącza, takiego jak Ctek, podłączasz je z dala od akumulatora, w złączu beziskrowym, a te ładowarki nie są zasilane, dopóki akumulator nie zostanie podłączony, więc nie ma iskry.
Tak więc prawdopodobnie nadal ma to sens w przypadku kabli rozruchowych w rzadkich okolicznościach w starszych samochodach, ale jeśli chodzi o podłączenie przewodu Ctek bezpośrednio do zacisków akumulatora w Twoim DS, to jest w porządku.

Canuk said:
Podobnie

Pomocy ... Ktokolwiek.

Co to jest z kupowaniem dodatkowych ładowarek "Mam ładowarkę Ctek i Mxs5.0"?

Czy coś tu pomijam (w kwestii powyższych ładowarek)? Mam Discovery Sport 180 SE Tec z 2016 roku (66) i teraz dostaję ostrzeżenia "Niski poziom naładowania akumulatora, uruchom silnik" - mój Start/Stop całkowicie przestał działać, a tylna klapa czasami się nie otwiera (działa normalnie, gdy silnik pracuje). Podejrzewam, że Land Rover w swojej nieskończonej mądrości dał nam marną małą baterię tylko po to, żeby wypchnąć produkt z drzwi. Zazwyczaj kupuję nowy akumulator, gdy kupuję samochód (nigdy nie było mnie stać na nowy - czuję się też oszukany, ponieważ tracą na wartości, gdy wyjeżdżasz z salonu). Przy tej okazji zaufałem LJR, że będzie miał coś porządnego pod maską. Mój błąd, bo są tacy sami jak wszyscy inni (marki).

Czy mam zaufać Land Roverowi, że wymieni mi akumulator (chcę też zapytać, czy włożyliby mocniejszy akumulator), czy mam kupić go sam i sam dokonać wymiany?

Wiesz, kiedy dzwonię do Land Rovera, nie pozwalają mi rozmawiać z technikiem o moim problemie - Co ukrywają, czy też jest to tak zamknięty obieg, że jest to tajemnica handlowa - domyślam się, że doją to dla posprzedażowej oszukańczej sprzedaży.

Przepraszam, jeśli brzmię trochę cynicznie, ale jestem u kresu wytrzymałości z Land Roverem.

Jest Pan/Pani bardzo cyniczny/a i nie jestem do końca pewien/pewna, czego Pan/Pani chce.

Zainstalowana bateria to AGM, 80Ah, 800A. Bateria o dużej pojemności i mocy. Mój OEM to Varta F21 Silver Dynamic. Jeśli zechce Pan/Pani spojrzeć na swoją baterię, bez wątpienia znajdzie Pan/Pani podobną markową baterię o dużej pojemności. Pana/Pani bateria ma 5 lat i to naturalny moment, w którym należy rozważyć wymianę baterii. Dlatego ma Pan/Pani ostrzeżenia dotyczące baterii, S/S nie działa i problem z tylną klapą. Wszystko związane z napięciem baterii. Może Pan/Pani kupić nową i zamontować ją samodzielnie lub udać się do Halfords itp. lub do dealera. Całkowicie do Pana/Pani decyzji.
Aby utrzymać akumulator samochodowy w dobrym stanie, dobrym pomysłem jest używanie ładowarki do akumulatorów co miesiąc. Wydłuży to żywotność akumulatora.

A zatem może Pan/Pani kupić ładowarkę do akumulatorów (CTEK MX5 to najlepszy wybór) lub nowy akumulator. Całkowicie do Pana/Pani decyzji. Gdzie Pan/Pani go kupi, zależy wyłącznie od Pana/Pani.

Bingo1 said:
Pomocy ... Ktokolwiek.

Wiesz, kiedy dzwonię do Land Rovera, nie pozwalają mi rozmawiać z technikiem o moim problemie - Co ukrywają, czy to tak zamknięty obieg, że to tajemnica handlowa - Myślę, że doi się to dla powtórnej sprzedaży.

Przepraszam, jeśli brzmię trochę cynicznie, ale jestem u kresu wytrzymałości z Land Roverem.
Nie wyobrażam sobie, żeby mechanik opuścił warsztat, żeby udzielać porad przez telefon. Przeczytaj cały wątek, a znajdziesz wszystkie odpowiedzi i porady, których potrzebujesz.

Uważam, że ładowarka do akumulatorów (Ctek MX 5.0 jest optymalnym wyborem) jest prawie niezbędna, zwłaszcza w tym okresie i jeszcze bardziej, w tych samochodach pełnych elektroniki.
Zgadzam się, że po 5 latach JLR sugeruje naturalną wymianę akumulatora. Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się kupić i wymienić akumulator samodzielnie, czy nie, i tak polecam kalibrację BMS w tym procesie. Pomoże to w lepszym procesie oszczędzania energii w Twoim samochodzie, gdy nie jest używany.

Dzień dobry wszystkim. Ostatnio zacząłem otrzymywać ten sam komunikat „Niski poziom naładowania akumulatora, uruchom silnik”. Samochód z tablicą rejestracyjną 66, który jeździ głównie na krótkich trasach, więc nie jest to idealne rozwiązanie do utrzymania długiej żywotności akumulatora, jak podejrzewam.

Próbowałem kilka razy jechać godzinę lub dłużej, aby spróbować to naprawić i wydawało się, że działa, a start-stop działał nawet kilka razy (rzadkość!). A potem z powrotem do ostrzeżenia. Również tylna klapa przestała się czasami otwierać.

Po przeczytaniu tego wątku i biorąc pod uwagę, że akumulator ma cztery lata, postanowiłem kupić nowy akumulator (Halfords, 167 funtów z montażem). Dziwne było to, że w drodze tam nie było ostrzeżenia o niskim poziomie naładowania akumulatora, ale gdy tylko wróciłem do domu z nowym akumulatorem, ponownie otrzymałem komunikat!! Zauważyłem również, że zapisane stacje radiowe zostały zachowane, ale data i godzina wymagały zresetowania, a niektóre ustawienia wyświetlania zostały zresetowane do ustawień domyślnych i wymagały zresetowania. Nie mogę do końca zrozumieć, dlaczego stacje radiowe nie zostały utracone?

W każdym razie, zastosowałem się również do rady dotyczącej ładowarki CTEK, a nowy akumulator przeszedł na poziom 4, gdy go podłączyłem, więc nie maksymalny, jak rozumiem. Start/stop również jeszcze nie działa. Będzie interesujące, czy komunikat przestanie się wyświetlać, a start/stop zadziała, jeśli akumulator osiągnie poziom 7.

Dziękuję za wszystkie pomocne informacje na poprzednich 12 stronach - bardzo pomocne.

Na twoim miejscu najpierw spróbowałbym naładować przez całą noc poprzedni "stary" akumulator za pomocą zakupionej ładowarki Cteck.

W każdym razie, polecam sprawdzić datę produkcji nowego akumulatora... to bardzo dziwne, że nowy akumulator, właśnie zamontowany w samochodzie, pokazuje powiadomienie o niskim poziomie naładowania.

Szybkie przypomnienie: ładowarka akumulatora nie powinna być podłączana bezpośrednio do biegunów akumulatora. Może to spowodować uszkodzenie lub zachwianie równowagi BMS na biegunie ujemnym. Ujemny zacisk ładowarki powinien być podłączony do punktu uziemienia w samochodzie, a nie bezpośrednio do ujemnego bieguna akumulatora.

Jeden pełny dzień pod ładowaniem Cteck i powinno być dobrze.

Pamiętaj, aby ładować przez całą noc co 2-3 tygodnie, jeśli nie używasz samochodu.

Nie zapomnij - każda nowa bateria zamontowana. System zarządzania akumulatorem musi zostać zresetowany, w przeciwnym razie mogą nadal świecić się kontrolki ostrzegawcze. :)

Cześć,

Ja również otrzymuję ten straszny komunikat. Przyjechał LR Assist i powiedzieli, że akumulator i alternator są w porządku, to przez to, że za mało jeżdżę. Jednak nawet po kilku dłuższych jazdach (ponad godzinę, mniej niż trzy) komunikat nadal się pojawiał. Czasami natychmiast po zatrzymaniu silnika, innym razem po dniu lub dwóch. Zainwestowałem w ładowarkę CTEK MSX5.0 i pozwoliłem jej przejść cały cykl, aż pokazała, że akumulator jest w pełni naładowany. 12 godzin później komunikat o niskim poziomie naładowania akumulatora powrócił.

Jakieś wskazówki, co jeszcze mogę sprawdzić? A może czas umówić się na wizytę?

Pozdrawiam,
Chris.

Zarezerwuj, jeśli nadal obowiązuje gwarancja :oops:

101 - 120 of 158 Posts