Dzień dobry wszystkim. Ostatnio zacząłem otrzymywać ten sam komunikat „Niski poziom naładowania akumulatora, uruchom silnik”. Samochód z tablicą rejestracyjną 66, który jeździ głównie na krótkich trasach, więc nie jest to idealne rozwiązanie do utrzymania długiej żywotności akumulatora, jak podejrzewam.
Próbowałem kilka razy jechać godzinę lub dłużej, aby spróbować to naprawić i wydawało się, że działa, a start-stop działał nawet kilka razy (rzadkość!). A potem z powrotem do ostrzeżenia. Również tylna klapa przestała się czasami otwierać.
Po przeczytaniu tego wątku i biorąc pod uwagę, że akumulator ma cztery lata, postanowiłem kupić nowy akumulator (Halfords, 167 funtów z montażem). Dziwne było to, że w drodze tam nie było ostrzeżenia o niskim poziomie naładowania akumulatora, ale gdy tylko wróciłem do domu z nowym akumulatorem, ponownie otrzymałem komunikat!! Zauważyłem również, że zapisane stacje radiowe zostały zachowane, ale data i godzina wymagały zresetowania, a niektóre ustawienia wyświetlania zostały zresetowane do ustawień domyślnych i wymagały zresetowania. Nie mogę do końca zrozumieć, dlaczego stacje radiowe nie zostały utracone?
W każdym razie, zastosowałem się również do rady dotyczącej ładowarki CTEK, a nowy akumulator przeszedł na poziom 4, gdy go podłączyłem, więc nie maksymalny, jak rozumiem. Start/stop również jeszcze nie działa. Będzie interesujące, czy komunikat przestanie się wyświetlać, a start/stop zadziała, jeśli akumulator osiągnie poziom 7.
Dziękuję za wszystkie pomocne informacje na poprzednich 12 stronach - bardzo pomocne.