Discovery Sport Forum banner

HDC niedostępny i inne usterki systemu **wszystkie oczywiste przyczyny zostały już wykluczone

2.2K views 2 replies 2 participants last post by  OVert  
#1 ·
Mam więc od kwietnia 2023 roku DS 2.0 z manualną skrzynią biegów i silnikiem Diesla z 2018 roku. Podczas eksploatacji miał:
  • nowy akumulator
  • nowe łańcuchy rozrządu
  • nowe sprzęgło i siłownik sprzęgła
  • przednie tarcze i klocki hamulcowe
Ostatnie 3 zostały wykonane jednocześnie pod koniec maja 2024 roku, a wszystkie prace były zawsze wykonywane w specjalistycznym warsztacie JLR z pełnym oficjalnym SDD JLR.
Samochód był w porządku do sierpnia 2024 roku, kiedy zaczął okresowo wyświetlać te błędy (w tej konkretnej kolejności):
  • HDC niedostępny Błąd systemu
  • Kontrola stabilności niedostępna Jechać ostrożnie
  • AEB niedostępny
  • Ostrzeżenie przed kolizją z przodu niedostępne
  • Ostrzeżenie przed kolizją z przodu niedostępne (pojawia się po raz drugi w nieco innym układzie na desce rozdzielczej na 2 liniach tekstu, podczas gdy pierwszy jest na jednej linii, więc wydaje się, że jest wyzwalany dwukrotnie)
Samochód wrócił do warsztatu na pełną diagnostykę i aktualizację oprogramowania. Mieli go na podnośniku i sprawdzili czujniki, okablowanie, a także obecność wody, ale nie mogli zidentyfikować przyczyny. Oprogramowanie diagnostyczne również nie wykryło niczego niepokojącego. Mieli nadzieję, że aktualizacja oprogramowania to naprawi, ale to było myślenie życzeniowe.

Zestaw błędów jest sporadyczny i chociaż warsztat odbył dłuższą jazdę próbną, nie udało im się go odtworzyć, więc mają tylko film z mojej deski rozdzielczej z sekwencją błędów.

Błędy pojawiają się zazwyczaj podczas ruszania z miejsca na skrzyżowaniu lub na ostrym zakręcie. Znikają po ponownym uruchomieniu silnika, a czasem nawet podczas jazdy z własnej woli. Błędy wyłączają wszystkie programy specjalne, co jest bardzo niepokojące, kiedy dostaliśmy samochód, zwłaszcza po to, aby bezpiecznie wozić dzieci po wiejskich drogach w śniegu i lodzie. Czeka nas długa podróż na święta i jestem przerażony, że mam to zrobić z dziećmi w tym samochodzie.

Przeczytałem fora, ale wszystkie oczywiste przyczyny tych błędów, takie jak akumulator, nieoficjalne części, zużyte przewody na czujnikach ABS, zostały już wykluczone przez warsztat.

Samochód ma teraz 5 lat, ale przejechał tylko około 60 000 mil i był dobrze utrzymany z regularnymi przeglądami i wszystkimi zaleceniami, o które zawsze dbano itp.
Nie jestem pewien, gdzie się teraz zwrócić. Mam nadzieję, że ktoś tutaj wie, o co w tym wszystkim chodzi.

#2 ·
Po pierwsze - nie martw się. Jak mówisz, najgorsze, co może się stać, to zatrzymanie się, wyłączenie samochodu i ponowne uruchomienie, co rozwiąże problem, jeśli się pojawi.

Na pierwszy rzut oka jedyną rzeczą, która potencjalnie łączy te rzeczy i miałaby jakiekolwiek znaczenie dla entuzjastycznego ruszania, jest przełącznik pedału hamulca. Jestem trochę zaskoczony, że nie są rejestrowane żadne błędy przyczynowe, kiedy to się dzieje. Mimo wszystko, tania naprawa, jeśli to by było.

• Like
Reactions: OVert
#3 ·
AKTUALIZACJA: Zanim zdążyłem z powrotem zawieźć go do warsztatu, lista błędów została nagle zastąpiona tylko jednym błędem dotyczącym zużytych klocków hamulcowych, mimo że wiosną 2024 roku założono nowy zestaw. Co dziwne, było to dobre, ponieważ ten błąd uniemożliwiał wyłączenie specjalnych programów. Zabrałem go z powrotem do warsztatu w styczniu i okazało się, że jeden z czujników na tylnym prawym kole został poluzowany (prawdopodobnie podczas brodzenia w powodziach) i uszkodzony. Błąd zniknął po wymianie czujnika. Pozostałe błędy zostały usunięte poprzez kalibrację przedniej kamery i radaru. Teraz wszystko jest w porządku, a całkowity koszt wyniósł nieco poniżej 200 funtów. Moja gwarancja tego nie obejmuje, ponieważ jest to uznawane za zużycie, ale czuję ulgę, ponieważ jest już naprawione, a koszty nie były tak astronomiczne, jak się spodziewałem.