Discovery Sport Forum banner

Składane lusterka boczne

27K views 27 replies 18 participants last post by  Dashnine  
#1 ·
Nie dostanę mojego samochodu przez kolejne dziesięć dni (przynajmniej!), ale mam pytanie do wszystkich szczęśliwców, którzy już odebrali.

Odnośnie składanych lusterek bocznych. Czy można zmienić ustawienie tak, aby składały się automatycznie po zablokowaniu samochodu i rozkładały po odblokowaniu?

Ta funkcja była dostępna we wszystkich moich poprzednich BMW i można ją było łatwo ustawić z menu samochodu. Jednak czytając instrukcję obsługi DS online, wygląda na to, że aby połączyć składanie/rozkładanie z blokowaniem/odblokowywaniem, trzeba poprosić dealera o dokonanie regulacji. To wydaje się absurdalne, przecież powinno to być proste ustawienie w menu?

Czy ktoś się z tym spotkał? I czy możecie zaoferować jakąś radę?

#2 ·
Raczej mam nadzieję, że to tryb domyślny - tak jak w moim FL2 (z drugiej ręki, więc może trzeba było go tak ustawić, zanim go miałem).

#3 ·
W ustawieniach jest opcja, u mnie jest ustawiona tak, że składa się po zablokowaniu i otwiera po odblokowaniu, więc nie masz się czym martwić :D

#4 ·
Dziękuję, też się nad tym zastanawiałem. Gdzieś przeczytałem, że robi to dealer i poprosiłem dealera, żeby ustawił składanie przed odebraniem samochodu, nigdy mi nie powiedział, że jest to w menu samochodu

#5 ·
Jeśli przeczytasz DS OM, jest tam sporo opcji konfigurowalnych przez dealera. Moje składają się i rozkładają przy zamykaniu i otwieraniu drzwi i nigdy o to nie prosiłem, więc może to ustawienie domyślne.

#6 ·
Żadnych oznak, że mój jest już budowany....muszą szukać części!!! :lol: Nie mogę więc komentować, czy składanie lusterek po zablokowaniu jest ustawieniem domyślnym. Wydaje mi się jednak, że czytałem w internetowej instrukcji obsługi, że dla tych z pakietem pamięci (jako opcja lub w wersji Lux) lusterka zewnętrzne mogą być ustawione (przez dealera) na automatyczne opuszczanie po wybraniu biegu wstecznego. Nie sądzę, żeby była to opcja w menu. Niewątpliwie inni, którzy mają swoje koła, mogą to potwierdzić.

#7 ·
Kiedy wróciłem do domu po odebraniu samochodu od dealera, zauważyłem, że lusterka boczne nie składają się przy zamykaniu/otwieraniu. Spróbowałem więc procedury, w której naciska się jednocześnie oba przyciski regulacji lewego i prawego lusterka bocznego, co powoduje, że oba składają się/rozkładają, gdy silnik jest włączony, a następnie nadal składały się/rozkładały automatycznie przy zamykaniu/otwieraniu.

#8 ·
Dzięki wszystkim za szybkie odpowiedzi. Wygląda na to, że nie mam się czym martwić.

#9 ·
Zanurzenie na odwrocie to konfigurowalna opcja dostępna w menu centralnym (nie na ekranie dotykowym).

#10 ·
Funkcja obniżania lusterka podczas cofania działa tylko wtedy, gdy masz fotele z pamięcią.

#11 ·
Moje lusterka składają się, gdy zamykam samochód i rozkładają się, gdy otwieram samochód, tak jak w moim FL2 z 08 roku.

#12 ·
Czy ktoś ustalił, czy można zapobiec składaniu lusterek bocznych podczas oblodzenia?

#13 ·
PedroT said:
Czy ktoś odkrył, czy można zapobiec składaniu lusterek drzwi podczas oblodzenia?
Uważam, że jeśli złożysz je za pomocą dwóch przycisków jednocześnie przed wyjściem, pozostaną włączone przy następnym otwarciu, ale spróbuj.
Następnie rozkładasz je w ten sam sposób.

Jeszcze tego nie próbowałem, ale myślę, że powinienem 🤔

#14 ·
Zgadza się Barnish.
Używam dwóch przycisków, aby złożyć lusterka przed wjazdem do garażu.
Lusterka pozostają złożone, dopóki nie wcisnę dwóch przycisków po wyjeździe z garażu.
Robię to od czasu, gdy dostałem samochód w 2015 roku.
Działa świetnie, bez szkodliwego wpływu na normalne działanie lusterek.

#15 ·
Dlaczego nie chcemy, żeby lusterka składały się w lodowatych warunkach?

#16 ·
Dashnine said:
Dlaczego nie chcemy, żeby lusterka składały się w lodowatych warunkach?
Bo skrzypią i trudno się otwierają, gdy są zamarznięte, jeden z Hond skrzypnął, a potem już nigdy nie działał :-(

#17 ·
Rozumiem, co masz na myśli z tymi 2 przyciskami, jednak chcę uniknąć jakiegokolwiek składania, gdy przewidywany jest lód!

#18 ·
O ile to opcja menu, Pedro, nie pamiętam, czy jest opcja automatycznego składania.

#20 ·
Myślę, że masz rację Chippy, pamiętam, że było to omawiane w wątku na temat rozszerzonych lusterek do przyczep kempingowych i wprowadzono zmianę u dealera, ale nie mogę znaleźć tego wątku.

#21 ·
Tak, być może dealer może coś zmienić, ale to tak naprawdę nie jest opcja, ponieważ musiałbyś go odwiedzać dwa razy w roku :(

#22 ·
Kiedy odebrałem swój samochód (co prawda jakieś 18 miesięcy temu, więc może opcje menu zostały zaktualizowane od tego czasu), zauważyłem, że lusterka się nie składały, gdy dealer demonstrował dotykowe zamykanie i otwieranie. Kiedy o to zapytałem, otworzył drzwi kierowcy, nacisnął oba przyciski lewego i prawego lusterka, które złożyły lusterka, a następnie zamknął drzwi i je zablokował. Następnie rozkładają się po odblokowaniu i składają po ponownym zablokowaniu i robią to od tamtej pory. Niestety nie ma opcji dla klienta, aby zatrzymać tę funkcję. Bez szukania na forum, wcześniej toczyła się dyskusja na temat zapobiegania składaniu się lusterek podczas zamykania dla tych, którzy holują przyczepy kempingowe i mają rozszerzone lusterka - istnieje ryzyko, że w niektórych konstrukcjach zacisk, który trzyma lusterko, może wejść w kontakt z drzwiami, co potencjalnie może uszkodzić drzwi. Niestety, jest to powrót do dealera, aby zmienić ustawienia, nie jest to coś, co możesz zrobić sam. Mam nadzieję, że to pomoże!

#23 ·
Przypuszczalnie nie zostaną wyrządzone żadne szkody, gdy lusterka będą się wielokrotnie zacinać podczas próby rozłożenia, gdy są zamrożone!

#24 ·
PedroT said:
Prawdopodobnie nie zostaną wyrządzone żadne szkody, gdy lusterka będą się wielokrotnie zacinać podczas próby rozłożenia, gdy są zamrożone!
Nie chciałbym się o to zakładać. Jeśli silnik ma trudności z wykonaniem swojej pracy, ale jest ciągle blokowany, to na pewno coś się stanie.

#25 ·
W moim poprzednim DS w twardym lodzie i mrozie przez noc czasami tylko jedna strona wychodziła przy otwieraniu. Aby je zresetować, zamknij je ręcznie (dwa przyciski), a następnie otwórz ręcznie, wtedy obie otwierają się na zewnątrz ok. Możesz się z tym pogodzić, ale nie jestem pewien, ile razy, zanim się zepsuje.

To ta sama procedura, jakbyś zapiął jeden na słupku lub czymś w tym rodzaju podczas jazdy do przodu, mają one jakiś mechanizm chroniący silnik. Nie mam pojęcia, ile razy wytrzymałby ten rodzaj problemu.

#26 ·
mattrix299 said:
Nie dostanę mojego samochodu przez kolejne dziesięć dni (przynajmniej!), ale mam pytanie do wszystkich szczęśliwców, którzy już odebrali.

Odnośnie składanych lusterek bocznych. Czy można zmienić ustawienie tak, aby składały się automatycznie po zablokowaniu samochodu i rozkładały po odblokowaniu?

Ta funkcja była dostępna we wszystkich moich poprzednich BMW i można ją było łatwo ustawić z menu samochodu. Jednak czytając instrukcję obsługi DS online, wygląda na to, że aby połączyć składanie/rozkładanie z blokowaniem/odblokowywaniem, trzeba poprosić dealera o dokonanie regulacji. To wydaje się absurdalne, przecież powinno to być proste ustawienie w menu?

Czy ktoś się z tym spotkał? I czy może zaoferować jakąś radę?
Aby złożyć lusterka podczas jazdy, przydatne na wąskich kornwalijskich drogach, naciśnij jednocześnie przyciski regulacji lewego i prawego lusterka.

👍👍