Discovery Sport Forum banner

USTERKA HAMULCA POSTOJOWEGO / USTERKA SKRZYNI BIEGÓW

1 reading
24K views 34 replies 12 participants last post by  nvjs25  
#1 ·
Mam Discovery Sport 2.0 litra z numerem rejestracyjnym z 2015 roku. W piątek wsiadłem do samochodu i otrzymałem ostrzeżenie o usterce hamulca postojowego i usterce skrzyni biegów - nie mogłem ruszyć wybieraka biegów - pedał przyspieszenia nie działał - hamulec postojowy wydawał dźwięk podczas włączania i wyłączania. Zostawiłem samochód na noc, ponieważ było późno, a rano samochód uruchomił się idealnie, bez żadnych komunikatów ostrzegawczych na desce rozdzielczej, ale miałem włączoną kontrolkę silnika. Zeskanowałem za pomocą czytnika OBD, który automatycznie usunął kontrolkę silnika bez ręcznego usuwania i pokazał 0 kodów. Używałem samochodu w sobotę, niedzielę i poniedziałek normalnie, a we wtorek w drodze powrotnej z pracy zatrzymałem się, żeby zjeść obiad i kiedy wsiadłem z powrotem do samochodu, miałem tę samą sytuację. Zostawiłem samochód i poszedłem do domu i dostałem podwózkę 3 godziny później i ta sama sytuacja, samochód w porządku z włączoną kontrolką silnika - dalsze uwagi - zmiana biegów jest w porządku, brak poślizgu na sprzęgle, brak problemów ze zmianą biegów, hamulec ręczny działa dobrze, brak dziwnych dźwięków, ponownie zeskanowano 0 kodów, kontrolka silnika zgasła.

Dzięki

Hayden (30 lat)

Attachments

#2 ·
Zanim ktoś inny o tym wspomni, ile lat ma bateria? Czy próbowałeś naładować baterię przez noc? Tak wiele z tych dziwnych wydarzeń wydaje się być spowodowanych niskim napięciem.

#3 ·
Zanim ktoś inny o tym wspomni, jak stara jest bateria? Czy próbowałeś naładować akumulator przez noc? Tak wiele z tych dziwnych wydarzeń wydaje się być spowodowanych niskim napięciem.
mój stary to zasugerował. Nie mam dziś ładowarki do akumulatorów, żeby spróbować, ale na pewno zdobędę ją jutro

Naprawdę mam taką nadzieję, samochód jest marzeniem, odkąd mam go w połowie zeszłego roku, mogę sobie tylko wyobrazić, że samochód stał przez jakiś czas w prywatnym salonie i może mieć rozładowany akumulator, na pewno sprawdzę to jutro i zaktualizuję

dziękuję

#4 ·
Tak, zacząłbym od akumulatora. Jeśli ma ponad 4 lata, kup nowy.

#11 ·
Czy zresetowałeś system zarządzania akumulatorem po wymianie akumulatora? Zrobiłbym to, a następnie zlecił sprawdzenie układu ładowania. Ponieważ jest 'inteligentny', potrzebuje kogoś, kto wie, co robi.

#12 ·
Po przeprowadzeniu badań byłem pod wrażeniem, że nie ma potrzeby resetowania akumulatora, jak się to robi, jakieś wskazówki? Obecnie czekam na pomoc drogową i lawetę, aby podłączyć się do profesjonalnego urządzenia diagnostycznego, ponieważ usterka wydaje się tym razem zablokowana i nie znika po pozostawieniu pojazdu na kilka godzin - ostatnie zmiany w stylu jazdy przed ponownym wystąpieniem usterki - lekkie poślizgnięcie się do tyłu z migającym R podczas wybierania biegu wstecznego, a następnie szarpanie przy włączaniu biegu i dalsza normalna jazda? Czy to może być uszkodzony przełącznik?

#14 ·
Co irytujące, aby zresetować BMS, potrzebujesz odpowiedniego komputera LR. Przeszukiwałem lokalne warsztaty, niektórzy próbowali z użyciem swoich uniwersalnych urządzeń i nikt nie mógł tego zrobić (choć wyobrażam sobie, że gdzieś istnieje). Skończyło się na tym, że trafiłem do lokalnego specjalisty LR, który załatwił to dla mnie za około 60 funtów. W moim przypadku jedynym problemem było niedziałanie systemu start-stop, ale w ekstremalnych przypadkach, myślę, mogłoby to powodować problemy z ładowaniem. Mimo to, pomoc drogowa powinna być w stanie przetestować alternator, gdy tam będą. Twoja teoria dotycząca przełącznika jest również możliwa. Tylko dziwne, jeśli działa dobrze z w pełni naładowanym akumulatorem.

#18 ·
Jednak tego nie zrobiłem, ale niskie napięcie również spowoduje ten problem, więc naładuj akumulator lub kup nowy. Sam zamontowałem akumulator. Jestem prawie pewien, że w Discovery Sport nie ma systemu zarządzania akumulatorem, który trzeba zresetować po jego wymianie. Mogę się mylić, ale nie robiłem resetu i samochód był w pełni sprawny, dopóki problem przerywany nie pojawił się ponownie. Czekam na piątek i pełną diagnostykę, a potem od razu tu wrócę, żeby zaktualizować.

#19 ·
Ja jednak tego nie zrobiłem, ale niskie napięcie również spowoduje ten problem, więc naładuj akumulator lub kup nowy. Sam zamontowałem akumulator. Jestem prawie pewien, że w Discovery Sport nie ma systemu zarządzania akumulatorem, który trzeba zresetować po jego wymianie. Mogę się mylić, ale nie robiłem resetu i samochód działał idealnie do czasu, gdy problem znowu się pojawił. Czekam na piątek i pełną diagnostykę, a potem od razu tu wrócę, żeby zaktualizować.
Nowy akumulator zainstalowany dzisiaj. Nadal dokładnie ten sam scenariusz 😭 wciąż mówi, że akumulator jest słaby, uruchom również silnik.

#20 ·
Mam nadzieję, że masz odpowiedni akumulator. Jakie są specyfikacje nowego akumulatora? Umieść akumulator na ładowanie na noc i powinno być dobrze. Niektóre Discos wymagają zresetowania BMS dla nowego akumulatora, a inne radzą sobie bez tego.

#22 ·
wszystkie ~ 63

14:56

PIC0018343.jpg

Land Rover

V3.33

Land Rover > Automatyczny wybór > Auto skanowanie > TCM (Moduł sterowania skrzynią biegów) > Kody usterek

DIC

P0850-29

P1707-72

Р0936-64

Status

Stały

Stały

Stały

Kody usterek

Opis

Obwód wejściowy przełącznika P/N

Skrzynia rozdzielcza neutralna lub wskazanie park/neutral

Obwód czujnika ciśnienia hydraulicznego przerywany

#25 ·
Tak, było za dużo 2 specjalistów, może nie tyle specjalistów ZF, ale ten jeden facet ma tu bardzo dobrą opinię. Zdecydowałem się zabrać go do samego Land Rovera, który po dokonaniu rezerwacji powiadomił mnie, że w rzeczywistości jest potrzebny z powrotem w celu ponownego wezwania w sprawie "wymiany śruby silnika epas", ale ponieważ mam ten samochód już prawie rok i nie zostałem o tym powiadomiony podczas jazdy z 3 dzieciakami itp. w samochodzie, myślę, że mogę być uprawniony do małego gestu dobrej woli, więc jutro zagram z działem obsługi klienta. Płacę 225 funtów za 1 godzinę pracy diagnostycznej z dalszymi opłatami za dodatkowy czas i na pewno zaktualizuję informację o rachunku, który zwali mnie z nóg i na który właśnie się przygotowałem, aby wziąć go prosto na klatę w nadziei, że skoro ma teraz nową turbosprężarkę, nowy dół silnika lub coś w tym rodzaju, nowy system dpf, nowy wał korbowy i wiele innych części :/ to samochód wytrzyma 3 lata, które mi zostały i przyniesie mi mały zwrot z mojej inwestycji, gdy zostanie sprzedany.

#27 ·
Czy warsztaty sprawdziły poziom oleju w skrzyni biegów? DTC P0936-64 Obwód czujnika ciśnienia hydraulicznego przerywany - Błąd spójności sygnału oznacza wewnętrzną awarię automatycznej skrzyni biegów, a działaniem jest sprawdzenie poziomu płynu, usunięcie wycieków i uzupełnienie, jeśli to nie zadziała, należy zainstalować nową skrzynię biegów.

#28 ·
Mogę zadać pytanie i przekazać odpowiedź. Zakładam, że byłoby to uwzględnione w kontrolach, powiedzieli, że przetestowali również wszystkie "dostępne" okablowania. Czuję się dość pewnie z drogą relacji z klientami, to moja specjalność i jestem pewien, że dostanę od nich zniżkę za moje kłopoty.