Discovery Sport Forum banner

Ekran 10,2 cala i nawigacja satelitarna

16K views 30 replies 11 participants last post by  Barnsh  
#1 ·
Zamierzam kupić nowy model DS HSE. Jednak decyzja, która mnie powstrzymuje, dotyczy wyboru rozmiaru ekranu i opcji nawigacji. Będę wdzięczny za wszelkie rekomendacje.

Zasadniczo lubię większy ekran, ale żeby go mieć, muszę wybrać jedną z drogich opcji. Sprzedawca twierdzi, że potrzebuję pakietu rozrywkowego za 1900 funtów + pakietu InControl Pro za 520 funtów, aby uzyskać dostęp do wszystkich funkcji.

Wydaje się drogo, skoro interesuje mnie tylko 10,2-calowy ekran z dobrą nawigacją.

#2 ·
Miałem oba systemy i ekran 10,2 cala jest znacznie lepszy pod względem responsywności ekranu i jakości map. Bardzo podoba mi się ruch drogowy na żywo w systemie pro, który zawsze pokazuje wszelkie incydenty po lewej stronie ekranu. Oczywiście, oprócz nawigacji satelitarnej, otrzymujesz również inne korzyści z tego pakietu, ale czy warto? W moim przypadku tak, ponieważ większość czasu jeżdżę po Londynie i naprawdę korzystam z dużych map i ruchu drogowego, telewizja jest fajna, ale w rzeczywistości używam jej tylko wtedy, gdy czekam, aby odebrać drugą połówkę ze stacji.

Nie musisz decydować się na incontrol pro, jeśli tego nie zrobisz, jedyną funkcjonalnością, którą naprawdę tracisz, jest planowanie trasy w telefonie przed wejściem do samochodu i możliwość wysyłania wiadomości tekstowych do ludzi przez samochód, jeśli się spóźniasz. Podoba mi się zdalny klimat w te zimne poranki, ale udało mi się bez niego żyć przez większość życia!

Jeśli szukasz jakiejś konkretnej funkcjonalności, daj mi znać, a zrobię kilka zdjęć.

#3 ·
Dzięki za informacje.

Nie robię zbyt wielu mil rocznie. Około 8 tys., podzielone między Londyn, jazdę na dystansach 100-200 mil i wiejskie drogi, gdzie zasięg komórkowy jest słaby.

A) Moje priorytety to
1) Ekran 10,2 cala, dzięki czemu mogę być wystarczająco powiększony, aby widzieć wiejskie drogi, a jednocześnie widzieć cel oddalony o więcej niż kilka mil
2) Dostęp do nowej nawigacji, a nie do standardowej nawigacji, która wydaje się nieporęczna
3) Raporty o zdarzeniach drogowych
4) Możliwość uzyskiwania aktualizacji nawigacji. Wygląda na to, że koszt aktualizacji podczas serwisu wynosi około 140 funtów. Ponieważ planuję zatrzymać DS na co najmniej 5 lat, może to być znacznie droższe niż płacenie za opcję, która zapewnia automatyczne aktualizacje.

B) Mniej obchodzi mnie
1) system muzyczny / głośnikowy
2) Wyświetlanie wiadomości tekstowych na ekranie

C) Może być zainteresowany
1) Możliwość zdalnego podgrzewania DS

D) Wcale nie jestem zainteresowany
1) Telewizja
2) Widoki ulic
3) Ceny paliw itp.
4) Planowanie trasy na moim iPhonie
5) Udostępnianie ETA celu znajomym i rodzinie
5) Aplikacje, o których nawet nie wiem, że ich potrzebuję
6) Tworzenie hotspotu Wi-Fi

Jakie opcje muszę wybrać, aby uzyskać co najmniej funkcje wymienione w punkcie „A”? Na przykład widzę, że system Meridian Digital Surround kosztujący 1140 funtów jest dostarczany z ekranem 10,2 cala, ale co z nową nawigacją, a w szczególności możliwością aktualizacji?

Jeszcze jedno pytanie: ile kosztuje typowa umowa na kartę SIM? Czy można obejść się z kartą SIM PayAsGo i używać jej tylko do pobierania aktualizacji, powiedzmy raz w roku, czy potrzebujesz np. umowy za 30 funtów miesięcznie?

#4 ·
Twój dealer ma rację, najtańszym sposobem jest wybór pakietu rozrywkowego za 1900 funtów i jednego z pakietów aplikacji InControl. Myślę, że konfigurator DS jest mylący, ponieważ nie można mieć nawigacji satelitarnej z dyskiem twardym (1140 funtów) bez systemu audio Meridian 825 W. Daje to w sumie 2280 funtów (spróbuj kliknąć czarne flagi widoczne przy niektórych opcjach) różnica między dwoma pakietami aplikacji wynosi 105 funtów, więc zdecydowałem się na InControl Pro, zgodnie z zaleceniami, ponieważ chciałem mieć pewność, że otrzymam ostrzeżenia o fotoradarach, aktualizacje ruchu na żywo itp. Tak, są funkcje, których nigdy nie użyję, które są przeznaczone głównie dla kierowców samochodów służbowych, ale ogólnie jestem zadowolony z mojego systemu. Działa bardzo szybko, a także sprawia, że wskazówki na wyświetlaczu przeziernym są szybkie i dokładne. A w miarę udostępniania nowych aplikacji samochód będzie sprawiał wrażenie aktualnego (miejmy nadzieję, że Apple CarPlay) powinieneś być w stanie uzyskać 5% + rabatu na cały samochód, co prawie pokrywa koszt pakietu rozrywkowego.

#6 ·
Nie uważam, że standardowy my17 jest nieporęczny, z pewnością jest lepszy niż model my16.

Inną opcją, którą uważam za lepszą niż 1900 funtów, jest kupno TomToma za 350 funtów. Za to otrzymujesz dożywotnie mapy, dożywotnie fotoradary, aktualizowane informacje o ruchu drogowym w ruchu. Aktualizuje się przez Wi-Fi lub komputer, każdego dnia ma własną wewnętrzną kartę SIM.
System muzyczny HSE 380W jest wystarczająco dobry i oszczędzasz 1300 funtów.

Obecna nawigacja DS właśnie otrzymuje swoją pierwszą aktualizację, a obecne mapy nawigacji samochodowej pochodzą z 2014 roku!
Nie zamierzałem czekać na coroczne aktualizacje za 169 funtów rocznie, skoro mogę uzyskać lepszy, bardziej niezawodny i aktualny system za znacznie mniej.

#7 ·
#8 ·
Doceniam komentarze na temat TomTom. Z pewnością reprezentuje lepszy stosunek jakości do ceny i ma bardziej regularne aktualizacje.

Jednak dla was, koneserów, może się to wydawać dziwne, ale TomTom dla mnie nie działa.

Po pierwsze, 6-calowy ekran jest za mały. Więc kiedy jeżdżę po okolicy i zwiedzam okolicę, nie chcę konkretnej trasy. Chcę tylko jechać mniej więcej we właściwym kierunku. Niestety, na małym ekranie nie widać wystarczająco dużo przestrzeni, gdy jest wystarczająco powiększony, aby zobaczyć małe drogi, aby ustalić, która opcja drogi jest najlepsza po dotarciu do skrzyżowania. Jedynym rozwiązaniem dla mnie jest więc wybór większego ekranu. Gdybym mógł wybrać coś większego niż 10,2-calowy ekran, zrobiłbym to.

Moim drugim powodem odrzucenia TomTom, co dotyczy również standardowego LR Sat Nat, jest to, że nie podobają mi się formaty wyświetlania tych systemów. Są całkowicie funkcjonalne, ale dla mnie przynajmniej trochę irytujące dla oka. Ryzykując zdenerwowanie kilku osób, nowa LR Sat Nav ma ładniejszy (może nie funkcjonalny) wyświetlacz niż TomTom lub stare systemy LR Sat NAV.

#10 ·
Jednym z decydujących czynników było dla mnie to, że dobrze słyszę fabryczną nawigację, ale nie słyszę zbyt dobrze tom-toma (nie mam dobrego słuchu wysokich częstotliwości), a także wysokiej jakości dźwięk Meridian sprawia, że wszystko jest znacznie wyraźniejsze muzycznie, nie tylko to, ale dostajesz również odtwarzacz CD (tak, wciąż uwielbiam moje płyty CD) Dla mnie ekran 10,2 cala (pakiet rozrywkowy) jest wisienką na torcie, za każdym razem, gdy uruchamiasz samochód, wiesz, że podjąłeś właściwą decyzję, czy jest wart 1900 funtów? prawdopodobnie nie, Czy to była właściwa decyzja w 100% tak.

Dwie inne opcje, które polecam

Upewnij się, że możesz poczuć się komfortowo z 8-kierunkowymi siedzeniami, nie mogłem i musiałem mieć 10-kierunkowe siedzenia z pamięcią, możliwość pochylenia podstawy siedzenia robi dużą różnicę, z 8-kierunkowym siedzeniem czułem się, jakby siedzenie pochylało się do przodu bez podparcia dla moich ud.

Rozważ pakiet wizji dookólnej, ilość dodatkowego bezpieczeństwa, jaką daje, jest znaczna (na DS jest ogromny martwy punkt), wyświetlacz head-up pokazuje wskazówki nawigacyjne bardzo wyraźnie, nie odrywając oczu od drogi, a także prędkość i ograniczenie prędkości. Wiem, że jest to dość drogie, ale na pewno tego nie żałuję.

#11 ·
Jeśli chodzi o kartę SIM, używam karty O2 z danymi na kartę i działa świetnie. Myślę, że ma 20 GB danych do wykorzystania przez 12 miesięcy. Miłą cechą systemu ICTP jest to, że informuje on, ile danych zużywasz każdego miesiąca, możesz również wybrać ograniczenie zużycia danych. Używam mniej niż 1 GB miesięcznie, jedynym momentem, w którym prawdopodobnie przekroczysz ten limit, jest korzystanie z nakładki Google Earth na mapach. Wygląda ładnie, ale przez większość czasu tak naprawdę nie jest to konieczne.

#15 ·
@pcheaven skomentował potrzebę pakietu połączeniowego tutaj. @peteshoard rozmawiał o tym z JLR tutaj również. Miejmy nadzieję, że ktoś będzie mógł to dla Ciebie potwierdzić.

Karta SIM O2 20GB PAYG jest wymieniona na ich stronie za 75 funtów.

Ta karta SIM EE jest dostępna za 25 funtów i ma 12 GB danych przez 12 miesięcy. Podobno jest popularna na forach Jaguara, kiedyś mieli wersję 24 GB, ale już nie. Mam jedną, która czeka z wszystkimi innymi akcesoriami, gotowa do włożenia do samochodu, kiedy go odbiorę :)

#16 ·
Dla mnie w moim MY17 z systemem Touch Pro Meridian. To jasne, bez karty SIM nie ma ruchu drogowego.

#18 ·
Innym problemem, który masz teraz po zmianie prawa z 1 marca:
Jeśli używasz nawigacji, która nie jest wbudowana, lub telefonu jako nawigacji przymocowanej do przedniej szyby i znajduje się w polu widzenia 45 stopni, możesz zostać ukarany grzywną w wysokości 200 funtów i 6 punktami.

#19 ·
Nie jestem sam, narzekam na jakość standardowego zestawu i nie dam się szantażować, żeby zapłacić dwa tysiące więcej za nieco większy ekran. Zawsze mamy w samochodzie Garmina w gotowości, jeśli musimy pojechać gdzieś naprawdę nowym.

Moim obecnym rozwiązaniem jest używanie Hudla (oryginalny rozmiar) jako nawigacji. Pobralem aplikację o nazwie iGo i kupujesz mapy. Zasadniczo jest to wersja HD super slick systemu LR ze wszystkimi brakującymi rzeczami, których DS nie ma. Możesz kupić aplikację dla przyczep kempingowych i zaprogramować kombinację rozmiaru/wagi (to doskonałe), a także zaprogramować ją za pomocą wyszukiwania w Internecie, gdy jesteś online. Ma nawet ruch drogowy w czasie rzeczywistym online. Używam telefonu jako hotspotu, aby to umożliwić.

A ile kosztuje cała ta technologia? 50 € (mapy, fotoradary, budynki 3D i aplikacja dla przyczep kempingowych) i dycha za uniwersalny uchwyt na tablet.....co ja teraz zrobię z tym zaoszczędzonymi pieniędzmi?????LOL

#20 ·
Należy zauważyć, że 8-calowy ekran nawigacji MY17 jest znacznie szybszy niż 8-calowy ekran w MY15 i MY16.
Wiem to, ponieważ miałem oba.

Musimy uważać, aby nie mówić ludziom, że 8-calowy ekran jest wolny, ponieważ dotyczyłoby to tylko zakupów używanych urządzeń ze starego systemu, a nie nowego.

#21 ·
Problem dotyczy nowego VED, który nadchodzi. Wszelkie dodatki w HSE auto podnoszą cenę powyżej 40 tys., więc dodatkowe 310 funtów podatku drogowego po kwietniu 2018 r. grrr.

Jesteś więc w czarnej d*** przez LR i rząd.

Czy nie uważasz, że za 5 lat duży ekran 10,2 cala będzie standardem, jak w niektórych Jags, a mniejszy ekran może zniechęcić ludzi do kupowania go z drugiej ręki?

G
#23 ·
Iamthemanny said:
Czy nie sądzisz, że za 5 lat duży ekran 10,2 cala będzie standardem, jak w niektórych Jaguach, a mniejszy ekran może zniechęcić ludzi do kupowania go z drugiej ręki?
Być może, ale bardzo w to wątpię. Oba mają równie kiepską logikę przetwarzania tras, a osoby z ekranem 10,2", które nie zrozumiały lub nie uzyskały prawidłowych informacji w momencie zakupu, o potrzebie korzystania z karty SIM w celu uzyskania informacji o ruchu drogowym, prawdopodobnie również nie ucierpią. Tak, funkcja TV może być postrzegana jako zaleta, ale dla większości to tylko chwyt. Miałem tę funkcję w moim poprzednim RRS i użyłem jej raz w ciągu 4 lat, gdy stałem w miejscu (moja żona uznała, że jest zbyt zawodna, aby z niej korzystać w podróży) przez 5 minut, które zajęło baterii, aby zdecydować, że nadszedł czas na zamknięcie systemu.

Problemem za 5 lat dla każdego kupującego z drugiej ręki może być jednak to, co LR zdecyduje się zrobić z transferami i aktualizacjami subskrypcji Incontrol.